Napište mi


[CNW:Counter]

Švestkové čatní

Suroviny

3 kg švestek, 1 kg cibule, 500 g datli, 250 g hnědého cukru, 1l octa (jablečného nebo vinného), 1 hřebiček, 30 g hořčičných semínek, 30 g kuliček pepře, 15 g koriandrových semínek, 30 g mletého zázvoru, 7 g mletého muškátového květu a 3 malé chilli papričky.
Postup

Švestky rozpůlíme, cibuli oloupeme a nakrájíme. Tak též datle. Do pánve dáme ocet, cukr, datle, cibuli a povaříme, až cibule a datle výrazně změknou. Pepř, koriandr, hořčičná semínka, hřebiček a papričky vložíme do platýnka a a svážeme pevně do balíčku. V malém množství rozpustíme zázvor a muškátový květ a spolu s balíčkem přidáme do pánve. Nyní přidáme i švestky a vše povaříme na mírném ohni, tak dlouho, dokud nejsou měkké a jejich dužina není průsvitná (asi 45 min.). Čatní je potřeba občas promíchat, ale opatrně aby švestky zůstaly pokud možno v kouscích. Pravidelně ochutnáváme v okamžiku, kdy pokrm začíná byt příliš pikantní vyjmeme balíček s kořením. Naplníme do nahřátých sterilovaných sklenic a po vychladnutí uzavřeme. Čatní skladujeme na suchem a chladnem miste až 4 měsíce.