Napište mi


[CNW:Counter]

Kynuté ovocné knedlíky

Suroviny

30 dkg hrubé mouky, 2 dl mléka, 1 vejce, 1 dkg droždí, 2 lžíce cukru, špetka soli, 60 - 70 dkg ovoce (švestky nebo podle sezony). Na posypání: 10 dkg cukru, 15 dkg tvrdého tvarohu, 10 dkg rozpuštěného másla.

Postup

Do mísy prosejeme mouku, uprostřed uděláme důlek, do něj vložíme rozdrobené droždí, cukru, zalijeme trochou vlažného mléka a na teplém místě necháme vykynout. Po vykynutí přidáme cukr, sůl, mléko a vejce a zpracujeme vláčné, hladké těsto. Necháme ho asi půl hodiny kynout, pak ho rozdělíme, vyválíme na válečky, hřbetem ruky je zploštíme, poklademe omytým a dobře osušeným ovocem, nakrájíme a tvoříme kulaté knedlíky. Vkládáme do vařící, mírně osolené vody a vaříme ve větším kastrole tak, aby volně plavaly. Po chvíli je vařečkou obrátíme. Vaříme 8 - 10 minut. Jeden vyjmeme, zkusíme, zda je uvařen. Pak knedlíky vyjmeme a mírně natrhneme vidličkou, aby z nich vyšla pára. Při podávání je sypeme strouhaným tvarohem, cukrem a mastíme máslem.