Napište mi


[CNW:Counter]

Okurková omáčka

Suroviny

15 dkg kyselých okurek, 10 dkg kořenové zeleniny, 60 g hladké mouky, 40 g másla nebo rostlinného tuku, 60 g cibule, 10 g cukru, 1 dl mléka, mletý pepř a sůl.
Postup

Na část rozpuštěného tuku nebo másla vložíme strouhanou kořenovou zeleninu a sekanou cibuli a lehce osmažíme. Přisypeme hladkou mouku a za stálého míchání opražíme do žluta. Potom zředíme vodou nebo vývarem z masa či kostí, dobře rozmícháme a za častého zamíchání, případně dolití vodou dobře povaříme. Do zbylého rozpuštěného másla či rostlinného tuku vložíme jemně pokrájené kyselé okurky, podlijeme několika lžícemi vody a asi čtvrt hodiny podusíme. Povařenou omáčku přecedíme, zeleninu prolisujeme přes cedník nebo rozmixujeme, přidáme podušené kyselé okurky a mléko, podle chuti přisladíme, přisolíme či přikyselíme a ještě několik minut povaříme. Podáváme nejčastěji s vařeným hovězím masem a houskovým knedlíkem.