Napište mi


[CNW:Counter]

Základní domácí majonéza

Postup

Základem pro úspěch je, že olej a vejce musí mít stejnou nejlépe pokojovou teplotu. Žloutky nebo i celé vejce, ale jen ze žloutků je chutnější vyklepneme do nádoby (nejlépe do mixéru a za stálého šlehání nebo v chodu mixéru pomalu tenkým pramínkem přiléváme olej. Až majonéza zhoustne přidáme trochu octa a soli a šleháme dál za dalšího přilévání oleje. Toto je majonéza. Pokud chceme použít jako tatarku rozmixujeme lžíci plnotučné hořčice, nakrájenou naloženou okurku, a kdo má rád i kousek nadrobno nakrájené cibule. Přidáme pepř a dochutíme solí. (pokud se vám majonéza srazí vezmeme nové suroviny a dbáme opravdu na stejnou teplotu a sraženou můžeme po troškách zašlehat do nového základu, srazí se opravdu jen z důvodu, že olej a vajíčka měla rozdílnou teplotu), pokud skladujete vejce v lednici a olej někde na lince, jak to dělám já, a zapomenete vejce zavčast nechat ohřát v pokojové teplotě - stačí dát ho na asi 20 minut to vody kolem 40°C teplé. Je to mnou s úspěchem a často používaný trik.:D